JABLKOVÝ KOLÁČ (DVOUPATROVKA)

JABLKOVÝ KOLÁČ (neboli DVOUPATROVKA)

600 g hladké mouky (nebo jakékoli bezlepkové)
3 vejce
250 g rostlinného tuku
300 g moučkového cukru
1 prášek do pečiva
jablka
vanilkový cukr
skořice
tuk na vymazání

Mouku, prášek do pečiva a cukr vysypeme na vál. Uděláme důlek, do kterého přidáme pokrájený změklý tuk, vejce. Vypracujeme vláčné tužší těsto, které dáme přikryté chladit do lednice, cca půl hodinky. Mezitím si oloupeme a nastrouháme jablka.
Těsto rozdělíme na dva díly, první rozválíme a přeneseme na plech. Posypeme jablky, vanilkovým cukrem a skořicí.
Druhý díl těsta buď rozválíme taktéž a přeneseme na vymaštěný plech, nebo rozkrájíme na menší dílky a vyválíme válečky, ze kterých děláme na jablka mřížku. Povrch propícháme vidličkou (což já neustále zapomínám) a dáme péct, cca 180 st., 10 min, nebo do zlatavého povrchu.
Vychladíme, pocukrujeme a DOBROU CHUŤ! 🙂